Fara indoiala, cel mai des auzit cuvant in aceste zile este cuvantul CARANTINA. La TV, pe Facebook, vecinul, mama, tata, toata lumea foloseste acest termen. Ce inseamna, cam stim cu totii : izolarea unor anumite persoane cu scopul de a nu raspandi o boala ce are potential de a fi contagioasa.
Dar daca tot este atat de in trend, ne-am gandit sa sapam un pic si sa vedem de unde provine si cum s-a format acest cuvant. Si ce am descoperit este chiar interesant.
Termenul CARANTINA a inceput sa circule in anii 1300 in timpul epidemiei de ciuma sau “moartea neagra” asa cum mai era aceasta cunoscuta. Si pe buna dreptate i se spunea asa, avand in vedere ca a fost extem de neprietenoasa cu omenirea, afectand 60% din intreaga populatie a Europei.
Cica boala ar fi fost transmisa de la puricii de pe sobolani. Blah!
Unul dintre putinele orase ce nu au fost atinse de ciuma, a fost orasul pe apa, adica Venetia.
Asta pentru ca au fost un pic cam smart si au adoptat o masura care a salvat intregul oras : corabiile care doreau sa intre in oras, erau obligate sa astepte 40 de zile in port sau in rada, inainte ca oamenii sa poata cobori de pe nava. Sinonim cu mai cunoscutul #stamacasa J
Daca in cele 40 de zile toti membrii echipajului ramaneau in viata, se concluziona ca nu sunt infectati si aveau dreptul sa intre in Venetia. Daca insa se inregistrau decese la bordul corabiei, atunci corabiei nu-i era permis sa intre in oras.
La 40 in italiana se zice QUARANTA si asa cum probabil deja intuiti, de aici a aparut cuvantul CARANTINA.
Interesant, nu?
Si daca ei puteau sa faca acest lucru, trebuie sa putem si noi. Acum nici nu mai e asa greu. Un film, o carte, un proiect si timpul trece usor si cu folos. E funny ca acum nu mai auzim pe nimeni sa zica “nu am timp” sau “sunt extrem de prins/a” sau alte chestii de genul. Enjoy these days ca e putin probabil sa le mai intalnim in timpul vietii noastre.