Cum scrii un CV de calitate, care sa convinga angajatorul ca meriti sa fii chemat la un interviu?
„Daca nu ai un CV de calitate, nu vei fi chemat la interviu.”- Aceasta afirmatie este adevarata, dar nu tine intotdeauna de experienta profesionala. Tine si de aspectul CV-ului.
Sa vorbim putin despre redactarea CV-ului. Pentru a atrage atentia angajatorului, trebuie sa fie usor de citit si nu foarte lung. Incearca sa te pui in locul lui. Daca ai gasi un CV scris haotic si/sau foarte detaliat, tu ai sta sa il citesti? Mai ales cand ai sute de verificat? Nu cred. Intr-un CV de calitate trebuie sa specifici scurt si la obiect: cine esti, unde ai invatat, ce ai facut si ce stii sa faci.
Desi sunt multe firme care cer anumite calificari, este important sa stii ca ele nu se invart doar in jurul experientei profesionale.
Bun, ai inteles ca CV-ul trebuie sa fie cat mai concins, dar totusi, ce scrii in el? In ziua de azi, daca nu ai experienta profesionala, angajatorii se mai axeaza si pe alte lucruri:
1.Voluntariat
Nu ai experienta profesonala dar ai facut voluntariat in aria ta de interes? Tot experienta se numeste, deoarece ai avut activitate in domeniu, implicit si rezultate. Mentioneaza realizarile tale prin intemediul voluntariatului. Rezultatele cheie pe care le-ai obtinut prin implicarea ta. Este important sa specifici in CV toate activitatile relevante jobului la care aplici.
2. Hobby-uri
Cand spun hobby-uri, nu ma refer la seriale, dormit dupamiaza, sau plimbat cainele. Mentioneaza hobby-urile care necesita anumite abilitati. De exemplu, alergi in fiecare dimineata, faci yoga sau snowboarding? Asta denota ca esti perseverent si ambitios.
3. Conferinte, workshop-uri, proiecte personale
Ai participat la conferinte sau workshopuri? Mentioneaza-le! Ai avut anumite activitati personale, precum editarea unui video, construirea unui site sau crearea unui blog? CV-ul tau ar trebui sa le contina pe toate.
Chiar daca nu ai experienta profesionala, este important sa specifici toate activitatile relevante din viata ta. Acestea vor demonstra ce indeletniciri ai si ce fel de persoana esti. Marii angajatori inclina spre a angaja oameni fara experienta, dar cu potential si cu abilitati in mai multe domenii.