ISTORIA ISIC LA NIVEL INTERNATIONAL 

60yrs_logo_135x100.jpg

 60 YEARS OF FAME

 

Primii ani

Cardul international pentru studenti (ISIC) a fost prima oara creat de studenti pentru studenti in 1953, ca o legitimatie, oferind studentilor din lumea intreaga acces la discounturi speciale pentru calatorii si diverse servicii.

Formarea cardului ISIC

Multi dintre reprezentantii ISC erau si reprezentanti ai Confederatiei Internationale Specializate in Turismul pentru Studenti (ISTC). La cea de-a 4a intalnire, avand in vedere si deciziile precedente,  Uniunile Norvegiene si Olandeze de Studenti, in cooperare cu COSEC si-au luat responsabilitatea  de a crea Comisia de Ajutoare pentru Calatorii (Travel Aids Commission) si au facut demersuri pentru aparitia cat mai rapida a unei legitimatii pentru studenti.

Primele carduri ISIC au fost produse de Comisie, fiind ajutati de ISTC. Doar in primul an au fost 56000 emiteri in 31 de tari.

Decizia de a crea cardul a avut la baza oferirea de posibilitati pentru studenti si de schimb de experienta pentru intelegere si toleranta globala. Acest lucru este valabil si astazi.

Aprobarea UNESCO in 1968

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO)a inceput sa se implice in conferintele studentilor din 1955, avand un interes comun de promovare a intelegerii interculturala si accesul la educatie. Din 1968 UNESCO a aprobat oficial cardul ISIC. UNESCO recunoaste cardul ISIC ca fiind singura dovada internationala de atestare a statutului de student si un document unic de incurajare a schimbului cultural. Logoul UNESCO apare pe card din 1993.

ISIC – de la calatorie, la viata de zi cu zi

In noul mileniu, nevoia pentru un card de calatorie a devenit mai putin relevanta. Printre motive se numara rezervarile online pentru linii aeriene, diverse reduceri pentru zbor si calatorit, dar si declinul economic mondial. Pana in 2001, cardul ISIC se identifica mai mult cu un card pentru calatorii si dovedirea calitatii de student dar s-a hotarat ca aspectul discounturilor sa fie mai mult utilizat,  astfel cardul devenind utilizabil zi de zi . Astfel, cardul ISIC are o importanta mai mare, studentii beneficiind in toate aspectele.

ISIC in viitor

Din 1953, peste 100 de milioane de carduri ISIC au fost emise pentru studentii din intreaga lume. Acum se lucreaza la virtualizarea cardului, si in curand toti detinatorii vor avea acces la profilul ISIC online.

 

Cardul ISIC: Nascut din miscarea pentru pace

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, lumea vestica s-a axat pe cooperare mutuala pentru prevenirea reinvierii fascismului. In aceasta perioada, multe organizatii studentesti s-au format cu scopul de a lucra impreuna pentru pace in intreaga lume.

Astfel de organizatii pentru studenti au format „Conferinta Internationala a Studentilor” ( the International Student Conference – ISC) si au tinut a 3a conferinta anuala la Copenhaga in 1953. La conferinta au particiat Uniunile Nationale ale Sudentilor (National Unions of Students) si Secretariatul de Coordonare al Uniunilor Nationale ale Studentilor (COSEC), printre altii. Studentii participanti au luat decizia de a ramane cu un singur document international pentru studenti.

ISIC Card 1981