Sfaturi utile pentru studenti: Trebuie sa faci un plan de afaceri dar nu stii unde sa incepi? ISIC iti sare in ajutor!
Ai de facut un plan de afaceri pentru facultate, dar nu stii care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi? In acest articol iti vom prezenta cativa pasi simpli, care sa te ajute sa iti duci proiectul la bun sfarsit, fara prea mult batai de cap.
Ce este un plan de afaceri?
Un plan de afaceri este cel mai important pas pentru buna functionare a unei afaceri. El este oglinda afacerii pe care vrei sa o dezvolti. Desi poate la inceput pare complicat, secretul este sa prezinti totul cat mai simplu si cat mai concret. Mai jos, gasesti cele mai importante lucruri care trebuie sa apara in planul tau de afaceri.
1.Titlu, cuprins, scurta descriere.
In titlu mentionezi numele afacerii, datele de contact si logo-ul. Pentru a face un plan cat mai simplu, trebuie sa ai si un cuprins. Aici specifici fiecare capitol in parte si pagina la care il gasesti. Descrierea nu trebuie sa contina mai mult de 3-4 propozitii. De asemenea, trebuie specificata si data la care a fost realizat planul de afaceri.
2.Descrierea produselor sau serviciilor
Trebuie sa spui si sa descrii concret ceea ce vrei sa vinzi. Specifica beneficiile, cererea de pe piata(daca exista), cu ce se diferentiaza fata de alte produse/servicii si de ce ar fi mai bun.
3.Market research
Aici trebuie sa faci o cercetare a pietei. Prezinti un numar de potentiali clienti, concurenta existenta, tendintele spre care se indreapta si cum o poti concentra spre afacerea ta.
4.Strategiile de implementare
Mai exact, strategia ta de marketing. Cum lansezi produsul/serviciul, cum mentii si cum inmultesti vanzarile. Aici prezinti si obiectivul tau financiar si care sunt mijloacele pe care vrei sa le aplici ca sa ajungi la el.
5. Echipa cu care vei duce proiectul la bun sfarsit
Oamenii de care ai nevoie in desfasurarea activitatii si rolul lor.
6. Planul si informatii financiare
Aici trebuie mentionat fluxul numerar. Mai exact, de cati bani ai nevoie pentru buna functionare a afacerii. Tot aici specifici si estimarile financiare. Cheltuieli estimative, venituri asteptate si posibile probleme.
Te-a ajutat acest articol? Daca da, poti citi si mai multe aici.
De altfel, daca vrei sa afli detalii si despre alte subiecte, scrie-ne iar noi vom scrie un articol care sa te ajute!