
Cand am aflat ca am primit bursa Erasmus in Lituania nu am stiut cum sa reactionez. Nu era prima mea optiune, era chiar penultima si ma gandeam daca sa refuz sau nu. Am zis sa merg si a fost “da”-ul care mi-a adus 5 luni incredibile. Poate ca suna a cliseu, dar Erasmus chiar e incredibil, experienta vietii, un “must” al anilor studentesti, s.a.m.d. Ea are 4 parti: oamenii, cultura, calatoritul si scoala.
Oamenii sau sufletul experientei Erasmus. In prima zi aveam 3 cunostinte, iar in ultima zi aveam o familie in cel mai pur sens al cuvantului. Ei (romani, belgieni, italieni, spanioli, germani, portughezi, canadieni, kazakstan…ezi) au fost cei ce m-au facut sa zic “Nu o sa uit niciodata ce imi amintesc din ziua mea de nastere”, cei care mi-au oferit o invitatie in aproape fiecare tara europeana si tot ei mi-au dovedit cat de adevarata e zicala “Doua lucruri te schimba: sa te indragostesti si sa mergi in Erasmus”.
Cultura sau cum sa te simti ca si Cristoffer Columb. Am descoperit in Vilnius mancarea zeilor nord-europeni (supa roz, sosul verde fosforescent, zeppelinarii), soferi mai dezlantuiti decat pe strazile Bucurestiului, cel mai mare oras vechi din Europa, o limba aproape la fel de greu de invatat ca japoneza, controlori de autobuz care abia astepteau sa taxeze erasmusii fara legitimatie de student sau fara card ISIC si inca o gramada si jumatate de lucruri.
Calatoritul sau pe ce am cheltuit eu bursa. Am vizitat 6 tari cu un buget demn de cantina saracilor, dar farmecul hostelurilor, autocarelor si vanatului de reduceri sunt de neinlocuit. Am ajuns sa mergem noaptea cu autocarul ca sa nu dam bani pe cazare, mancarea era de acasa si pub-urile locale erau noile muzee. Si acum am colectia de harti gratuite cu X-uri la “Drink all you can Pub”.
Scoala sau “sa sti ca nu stiam asta”. Acolo aveam libertatea sa studiez Dans Contemporan si daca aveam noroc mi-l si echivalau cu Managementul Calitatii. Am avut cursuri cu 90% studenti lituanieni si cand profesorul incepe sa laude studentii romani pentru performantele lor te simti ca Nadia Comaneci la Sydney. Un dezavantaj a fost ca facultatea a eliberat cardul de student foarte tarziu si multi studenti si-au facut card ISIC acolo. Eu au fost norocosul care a beneficiat de reduceri din prima zi pentru ca am venit cu cardul din Romania.
Concluzia esta unica si evidenta: Erasmus te schimba si te invata mai mult decat ai putea sa crezi vreodata. Pleaca. Pleaca oriunde, dar pleaca!
Update: E bine sa stii ca verbul a sti se scrie cu doi de “i” cand spui “tu stii”.